Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму

Щорічно 2 квітня відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму, метою якого є підвищення обізнаності населення про розлади аутистичного спектра. Саме ця назва є коректною для вжитку, оскільки при РАС діти можуть мати схожі симптоми, але різний ступінь їх прояву, те саме стосується і рівня інтелекту, тобто діти знаходяться на різних полюсах «спектра».

Симптоми можна визначити вже на перших роках життя, слідкуючи за поведінкою дитини у побуті (наприклад в один рік дитина не виробляє характерних для свого віку звуків, не вказує на прохання на предмет, а у півтора року не вимовляє слів тощо), а повноцінно діагностувати у 3 роки.

До основних проявів захворювання належать: обмеженість спілкування та розуміння інструкцій, одноманітні, часто повторювані, дії та фрази, значна затримка розвитку мови, відсутність розуміння образного мовлення.

Саме діагностика та корекцію допомога на ранніх періодах дає можливість допомогти розвинути наявний у дитини потенціал, повноцінно розвиватися у майбутньому та адаптуватися до життя у соціумі.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *